[29/01/2022]
Πίσω στις αναρτήσειςΛιστα Πετσα: 3 εκατ. ευρω σε 270 ΜΜΕ εκτος Μητρωου
Ρεπορτάζ: Σταύρος Μαλιχούδης
Τον Ιούλιο του 2020, ύστερα από πιέσεις μηνών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γνωστοποίησε την λεγόμενη «Λίστα Πέτσα», δηλαδή τον κατάλογο με τα 1.232 ΜΜΕ που δέχθηκαν χρήματα στα πλαίσια της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον κορονοϊό.
Στα πλαίσια ρεπορτάζ για «τα μελανά σημεία της Λίστας Πέτσα», το Solomon επισκέφθηκε τότε το Μητρώο Online ΜΜΕ, που λειτουργούσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, προκειμένου να διερευνήσει εάν μεταξύ των διαδικτυακών ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα βρίσκονταν και ΜΜΕ εκτός Μητρώου.
Τη δεδομένη στιγμή, η εγγραφή σε αυτό αποτελούσε προϋπόθεση προκειμένου να μπορεί ένα Μέσο να λάβει κρατικούς πόρους.
Ακολουθήσαμε μια εξαιρετικά απλή μεθοδολογία: γράφοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση ενός ΜΜΕ στην πλατφόρμα, μπορεί κανείς να δει εάν είναι εγεγραμμένο στο Μητρώο ΜΜΕ και, εάν ναι, την ημερομηνία εγγραφής του.
Η ανάλυσή μας έδειξε πως από τις συνολικά 627 ιστοσελίδες, που εμφανίζονταν να έχουν λάβει χρήματα από την Λίστα Πέτσα, τουλάχιστον 239 δεν ήταν εγεγραμμένες στο Μητρώο.
Μεταξύ αυτών βρίσκονταν τοπικές ιστοσελίδες (π.χ. corfutvnews.gr, creta24.gr, lefkadatoday.gr), ιστοσελίδες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών (π.χ. antenna.gr, dromosfm.gr), έως και ορισμένα blogspots.
Δημιουργήσαμε μια ελεύθερα προσβάσιμη βάση δεδομένων, στην οποία μπορεί ο καθένας να δει τα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα ενώ εμφανίζονταν να μην είναι εγεγραμμένα στο Μητρώο — και πόσα ήταν αυτά.
Το Μητρωο ΜΜΕ
Το πρώτο Μητρώο ΜΜΕ δημιουργήθηκε με τον Νόμο 4339/2015 και τέθηκε σε λειτουργία το 2017.
Στη συνέχεια, το μητρώο καταργήθηκε με τον Νόμο 5005/2022, που προέβλεπε και τη δημιουργία νέου Μητρώου Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου. Το νέο μητρώο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2023.
Μεταξύ άλλων, η σύστασή του πρώτου μητρώου είχε στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας για τα Μέσα που λαμβάνουν κρατική διαφήμιση, καθώς όριζε πως η δημοσίευση διαφημιστικών μηνυμάτων του Δημοσίου μπορεί να ανατεθεί αποκλειστικά σε επιχειρήσεις εγεγραμμένες σε αυτό.
Ένα «παραθυράκι» που υπήρχε, και συνεχίζει να υπάρχει, αφορά στο γεγονός ότι το έργο της ανάθεσης της καμπάνιας σε Μέσα δεν υλοποιήθηκε απευθείας από την κυβέρνηση, αλλά ανατέθηκε στη διαφημιστική εταιρεία Initiative Media, που με την σειρά της διέθεσε τα χρήματα στα Μέσα.
Δεν παύουν όμως να αποτελούν κρατικά χρήματα.
ΣΔΟΕ: Ζημια 3 εκατ. ευρω για το ελληνικο Δημοσιο
Δυόμισι χρόνια μετα τη δημοσιοποίηση της λίστας, τον Ιανουάριο του 2023, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Τριάντης αποκάλυψε στο Documento πως ελεγκτές του ΣΔΟΕ διερεύνησαν την σύμβαση που είχε συναφθεί με την Initiative Media για την Λίστα Πέτσα, και διαπίστωσαν πως είχε παρανόμως δοθεί διαφήμιση σε 270 ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες «δεν είχαν εγγραφεί, όπως ορίζει η νομοθεσία, στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν κρατική διαφήμιση».
Το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι τα 270 μη εγεγραμμένα ΜΜΕ «δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τη σχετική δαπάνη των 3,055 εκατ. ευρώ».
Αποτέλεσμα ήταν «να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο» με το συγκεκριμένο ποσό.
Η υπόθεση έχει ακολουθήσει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.